QLED ve OLED Nedir, Arasındaki Farklar Nedir ?

QLED ve OLED Nedir, Arasındaki Farklar Nedir ?

2021 sonlarında kışa girerken, üst düzey TV çeşitleri yeni alıcılar için her zamanki gibi kafa karıştırıcı. Seçeceğiniz en iyi TV'ler , paranız  için rekabet eden bir dizi tanıdık marka tarafından geliştirilen HDR ,  Ultra HD 4K ,  120Hz  ve  HDMI 2.1 gibi bir dizi teknik özellik ile gelir. Bu alandaki en büyük ikisi, Samsung ve LG, daha pahalı modellerini tanımlamak için benzer terimler kullanıyor, ancak Samsung'un QLED'i ve LG'nin OLED'i gündüz ve gece kadar farklı...

 

Son birkaç yıldır dünyanın en popüler TV üreticisi olan Samsung, TV'lerini "QLED" olarak markalaştırıyor. 2021 QLED serisi,  4K ve 8K çözünürlükte Neo QLED modelleri,  The Frame art TVSerif and the Sero rotating TV ile  her yerde bulunan Q ile çok çeşitli modeller mevcut.  Bu arada, LG'nin 2021 OLED TV'leri , nispeten uygun fiyatlı A1 altı seriye sahip. Poster gibi kıvrılan ve 100.000 dolara mal olan bir model.

OLED ve QLED savaşı Samsung ve LG'nin ötesine geçiyor. En iyi TV'ler "OLED ve QLED özellikli" markalar, LG TV'ler ve diğer markalar  Sony de mesela Vizio. Ama hangisi daha iyi? En iyi 2021 LG OLED TV'yi ( LG G1 serisi)  en iyi 2021 Samsung QLED TV, QN90A serisiyle karşılaştırdığımızda; Samsung, OLED mükemmel görüntü kalitesine hiç olmadığı kadar yaklaştı, ancak LG OLED yine de kazandı. Yakın tarihli bir başka örnek, bir TCL 8K QLED TV'yi başka bir LG OLED TV olan C1 serisiyle karşılaştırdık. Yine OLED TV kazandı. İşte neden..

 

QLED ve OLED: TV teknolojilerİnİn kısa özetİ

Çok İyi Görüntü Kalitesi, Organik Işık Yayan Diyot, Quantum Dot LED TV 

  • OLED, "Organik ışık yayan diyot" anlamına gelir.
  • QLED (Samsung'a göre), "Quantum Dot LED TV" anlamına gelir .
  • OLED, ana TV türü olan LCD'den temelde farklı bir teknolojidir.
  • QLED, LED LCD'nin bir varyasyonudur ve LCD "sandviçine" bir kuantum nokta filmi ekler.
  • OLED "yayıcıdır", yani pikseller kendi ışıklarını yayar.
  • QLED, LCD gibi, mevcut haliyle " geçicidir " ve bir arka ışık LED'ine dayanır.. 

QLED TV, yalnızca kuantum noktalarına sahip bir LCD TV'dir 

QLED TV'lerde noktalar bir filmde bulunur. 

Bana göre, QLED'in normal eski LCD'ye OLED'den daha yakın olmasıdır, ki ben (ve diğer çoğu uzman), ondan önceki plazmaya çok benzer görmemektedir, belirgin bir şekilde farklı bir televizyon sınıfı olarak kabul ediyorum.

Kuantum noktaları, ışık çarptığında kendi farklı renkli ışıklarını yayan mikroskobik moleküllerdir. QLED TV'lerde noktalar bir filmde bulunur ve onlara çarpan ışık bir LED arka ışığı ile sağlanır. Bu ışık daha sonra görüntüyü oluşturmak için sıvı kristal (LCD) katmanı da dahil olmak üzere TV'nin içindeki birkaç katmandan geçer. LED kaynağından gelen ışık, katmanlar aracılığıyla ekranın yüzeyine iletilir, bu yüzden "geçici" diyoruz..

Samsung, 2015'ten beri LCD TV'lerini güçlendirmek için kuantum noktaları kullanıyor ve 2017'de QLED TV markasını piyasaya sürdü . Samsung, bu kuantum noktalarının zamanla geliştiğini, örneğin renk ve ışık çıktısının iyileştiğini söylüyor. Ancak deneyimlerime göre, daha iyi kuantum noktalarının neden olduğu iyileştirmeler, diğer görüntü kalitesi faktörlerinin neden olduğu gelişmelerden çok daha az belirgindir (aşağıya bakın).

Diğer TV üreticileri de Vizio ve Hisense dahil olmak üzere LCD TV'lerde kuantum noktaları kullanır, ancak bu setlere QLED TV demezler.

 

OLED TV, LCD TV DEĞİLDİR

Dünyadaki tüm OLED TV'ler, LG Display tarafından üretilen panelleri kullanır. 

LCD, düz panel TV'lerde baskın teknolojidir ve uzun süredir kullanılmaktadır. Özellikle daha büyük boyutlarda OLED'den daha ucuzdur ve çok sayıda panel üreticisi bunu üretebilir.

OLED TV'ler LED arka aydınlatmaya ihtiyaç duymaz, bu nedenle görüntü kalitesi avantajlarına ek olarak inanılmaz derecede ince olabilirler.

OLED farklıdır çünkü ışık üretmek için bir LED arka ışığı kullanmaz. Bunun yerine ışık, milyonlarca ayrı OLED alt pikseli tarafından üretilir. Görüntüyü oluşturan küçük noktalar olan piksellerin kendileri ışık yayar, bu nedenle buna "yayıcı" görüntüleme teknolojisi denir. Bu fark, bazıları LCD'yi (ve QLED'i) destekleyen, ancak çoğu OLED'den yararlanan her türlü görüntü kalitesi efektine yol açar.

Yukarıda bahsedilen ABD markalarının yanı sıra Panasonic, Philips,  Grundig ve diğerleri Avrupa'da OLED TV satmaktadır. ABD'dekiler de dahil olmak üzere dünya çapındaki tüm OLED TV'ler, LG Display tarafından üretilen panelleri kullanır .

 

QLED ve OLED görüntü kalitesi karşılaştırması

Her OLED TV çok benzer görüntü kalitesine sahiptir.

Samsung, ve TCL'nin her biri birden fazla QLED serisine sahiptir ve en pahalıları, ucuz olanlardan çok daha iyi performans gösterir. Bunun temel nedeni, QLED setlerinin görüntü kalitesindeki en büyük iyileştirmelerin kuantum noktalarıyla pek ilgisi olmamasıdır. Bunun yerine, mini LED arka ışıkların, daha iyi tam dizi yerel karartmanın, parlak vurguların ve daha iyi izleme açılarının sonucudur; bu da, bu ekstralardan yoksun QLED (ve QLED olmayan) TV'lerden daha iyi performans göstermelerine yardımcı olur.

Bu arada, incelediğim her OLED TV çok benzer görüntü kalitesine sahip - testlerimde hepsi 10/10 görüntü kalitesi kazandı. Farklı OLED TV'ler arasında bazı farklılıklar vardır, örneğin 60Hz panelli LG A1 , diğer OLED TV'lerde 120Hz ile karşılaştırıldığında, ancak bunlar çeşitli QLED TV serileri arasındaki farklar kadar önemli değil.

 

OLED daha İyİ kontrasta ve sİyah sevİyesİne sahİptİr.

En önemli görüntü kalitesi faktörlerinden biri siyah seviyesidir... 

En önemli görüntü kalitesi faktörlerinden biri siyah seviyesidir ve yayıcı doğası, OLED TV'lerin kelimenin tam anlamıyla sonsuz kontrast için kullanılmayan pikselleri tamamen kapatabileceği anlamına gelir. En etkili tam dizi yerel karartmaya sahip en iyileri olan QLED/LCD TV'ler bile ışığın biraz geçmesine izin vererek daha soluk, daha gri siyah seviyelerine ve parlak bölümlerin etrafında çiçeklenmeye neden olur.

 

QLED DAHA PARLAKTIR

Farklı model arayanlara...

En parlak QLED ve LCD TV'ler, herhangi bir OLED modelinden daha parlak olabilir; bu, aydınlık odalarda ve HDR içeriğiyle özel bir avantajdır. Ancak testlerimde, OLED TV'ler çoğu oda için hala yeterince parlak olabiliyor ve üstün kontrastları, test ettiğim tüm QLED/LCD TV'lerden daha iyi bir genel HDR görüntüsü sunmalarına izin veriyor.

OLED daha iyi tekdüzeliğe ve görüş açılarına sahiptir. LCD tabanlı ekranlar ile ekranın farklı alanları her zaman diğerlerinden daha parlak görünebilir ve bazı içeriklerde arka ışık yapısı da görülebilir. En iyi LCD'ler bile doğrudan ekranın önündeki tatlı nokta dışındaki koltuklardan görüldüğünde soluyor, kontrastını kaybediyor ve renkleri soluyor. OLED TV'ler neredeyse tamamen tek tip ekranlara sahiptir ve en uç açılar dışında tüm açılardan aslına uygunluk sağlar.

Çözünürlük, renk, video işleme ve diğer görüntü kalitesi faktörleri temelde aynıdır. Çoğu QLED ve OLED aynı çözünürlüğe ve 4K'ya sahiptir ve her ikisi de 8K çözünürlüğe ulaşabilir. Her iki teknolojinin de renk veya video işleme alanlarında büyük doğal avantajları yoktur.  

Bugün piyasada sadece altı boyutta OLED TV var.

OLED TV Boyutları

  • 48 inç
  • 55 inç
  • 65 inç 
  • 77 inç
  • 83 inç 
  • 88 inç

Bu arada, QLED TV'ler LCD olduğundan çok daha geniş bir boyut aralığında üretilebilirler. QLED olmayan LCD TV'ler daha da küçülebilir.

QLED TV Boyutları

  • 32 inç 
  • 43 inç
  • 50 inç
  • 55 inç
  • 58 inç
  • 65 inç
  • 75 inç
  • 82 inç
  •  85 inç
  • 98 inç 

QLED ve LCD'nin OLED'e göre büyük bir avantajı, tabiri caizse, 65 inç üzerindeki ana boyutların maliyetidir. Büyük televizyonlar pazarın en hızlı büyüyen segmentidir ve herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermezler. 77 inç OLED TV'lerin maliyeti 3.000 ABD Doları ve üstü, çoğu 75 inç QLED TV'den önemli ölçüde daha fazla ve daha büyük boyutlarda fark daha da büyüyor.

 

 

Peki OLED yanması ne olacak?

OLED Ekran yanması; Ekrandaki görüntünün kalıcı bir parçası - örneğin bir telefondaki veya kanal logosundaki gezinme düğmeleri, haber kaydı veya bir TV'deki puan tablosu - ekranda başka ne görünürse görünsün hayalet bir arka plan olarak kaldığında meydana gelir. Tüm OLED ekranlar yanabilir ve bildiğim her şeye göre, QLED dahil olmak üzere LCD ekranlardan daha hassastırlar.

Bununla birlikte, her şey düşünüldüğünde, yanma çoğu insan için bir sorun olmamalıdır. Gördüğümüz tüm kanıtlara göre, yanmaya genellikle kanal logosu gibi tek bir statik görüntü öğesinin çok uzun süre ekranda tekrar tekrar bırakılması neden olur. Star TV, Show TV veya örneğin A TV' gibi herhangi bir kanalı her gün birkaç saat ekranda açık tutarsanız ve örneğin yeterince başka bir program izlemiyorsanız, kanal değiştirmiyorsanız bu bir sorundur. Ancak ekrandaki görüntüler sürekli değişiyorsa, asla yanma yaşamayacaksınız...

Merak ettiklerinizi ve desteklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz. Teşekkürler.

Kaynak: https://www.cnet.com/