Dephi İle Programlamaya Başlangıç ve Temel Özellikler – 1

Dephi İle Programlamaya Başlangıç ve Temel Özellikler – 1

Delphi yazım kuralları, blok kontrol deyimleri ve değişken tanımlama şekli Pascal’dan alınmadır. Bu nedenledir ki Pascal bilgisi olanların Delphi’yi öğrenmeleri nispeten kolay olmaktadır. Bu kolaylık Delphi’den önce Pascal öğrenmeye çalışmaya değecek kadar önemli değildir.

İlk açılışta boş bir form (Form1) açılır. Form1’in özelliklerini sol taraftaki Object Inspector’da görebilirsiniz. Bu form ana formumuzdur(şimdilik). Formu bir nesne taşıyıcısı olarak düşünebilirsiniz. Bu formun sağını solunu çekiştirerek istediğiniz büyüklüğe getirebilirsiniz.

Programı “RUN” (üzerinde yeşil sağ ok bulunan düğme) tuşuna veya F9’a basarak çalıştırırsak üst kısmında Form1 yazan boş bir form (pencere) ile karşılaşırız.

Form1’in üstündeki windows düğmelirini biraz inceleyerek “X” düğmesine basarak programı kapatıp tekrar delphi ortamına dönelim.

Delphi nesnelerle çalışır. Yani elimizde bir takım hazır nesneler(objeler) vardır, biz bu objeleri uygun olarak bir araya getirerek programlarımızı yazarız. Mala, çekiç, beton, demir, su, kapı, pencere,…. hepsi birer nesnedir. Bu nesneleri amacımıza uygun olarak bir araya getirerek ev yapabiliriz. İşte delphi ile program yazmak buna benzer.

Delphi nesneleri paleti(Camponent palette)

Genel olarak delphi nesneleri: TForm, TEdit, TLabel, TButton, TMemo, TPanel, TComboBox, TListBox, …..

Her nesnenin bir takım özellikleri vardır. Bu özellikleri 2 gruba ayırabiliriz;

  1. Tasarım aşamasında düzenlenebilen özellikler(design time properties)
  2. Sadece programın çalışması sırasında düzenlenebilen (dinamik) özellikler(run time properties)

a) Çalışma anında meydana gelen olaylar(events)

b) Diğer özellikler

Tasarım aşamasında düzenlenebilen tüm özellikler çalışma anında da düzenlenebilir. Tasarım aşamasındaki tüm özellikler Object Inspector-Properties sekmesinde mevcuttur.

Form1′ in tasarım anı özelliklerini inceleyiniz lütfen. Bu özelliklerin karşılarındaki değerleri değiştirerek Form1’de meydana gelen değişiklikleri gözlemleyiniz. Çalışma anında meydana gelen olayları görmek için Object Inpector-Events sekmesini tıklamalısınız. Bu kısımda olayların karşısında herhangi bir değer olmadığını göreceksiniz. Bu olaylar gerçekleştiğinde yapılmasını istediğiniz işleri kodlamanız gerekmektedir(şimdilik biraz sabredin)…

Object Inspector penceresi, hangi nesne seçili ise onun özelliklerini yansıtır. Hangi nesnenin seçili olduğunu bu pencerenin üstünden okuyabilirsiniz.

Konunun devamını ve daha ayrıntılı dersleri pdf formatında görüntülemek için tıklayın. 

Delphi örnek projeler ve kaynak kodlara buradan erişebilirsiniz.